vineri, 28 februarie 2014

Informare privind relatiile externe ale SCMD

Luni, 24.02.2014, o delegatie SCMD/CNSC a avut o discutie pe tema legislatiei impopulare a anilor 2009-2012, contrara inclusiv directivelor FMI, cu reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, dl. Guillermo Tolosa. O informare asupra discutiilor o va face in viitoarea sedinta a CD, dl. vicepresedinte Gl. Mr. (r) Constantin Nastase.

In aceste zile (28.02-01.03.2014) Federatia Mondiala a Veteranilor, reprezentata de vicepresedintele Dan-Viggo Bergtun, a organizat prin Uniunea Populara Bulgara "Tovarasie de lupta" o reuniune la Sofia, invitand sa participe asociatiile veteranilor din Bulgaria, Serbia, Srpska, Macedonia, Muntenegru, Croatia, Slovenia, Bosnia si Hertegovina, Romania, Grecia, Cipru, Turcia si Albania. In conceptia NATO veterani sunt militarii si politistii care au indeplinit si indeplinesc misiuni in teatre de operatii, pana in clipa prezenta, sub steag national, ONU, NATO, etc. Desi opiniile SCMD si ale ANVR converg in aceasta directie, in privinta legiferarii statutului de veteran, ne punem intrebarea cate decenii vor mai trebui sa treaca de la integrarea in NATO pana cand politicienii nostri vor intelege ca trebuia sa ne fi aliniat de mult, din punct de vedere militar, la acest organism, inclusiv prin legislatie. Cu alte cuvinte, cat timp le mai trebuie sa dea drumul Legii pensiilor militare de stat, Legii rezervistului (numit in conceptia NATO veteran) si Legilor statutelor militarilor si politistilor? Parca era vorba despre luna martie 2014!...

Delegat cu toate acreditarile din partea presedintelui SCMD la aceasta reuniune participa dl. Col. (r) Vasile Mihai, fost diplomat militar, jurist, care are recunoscut statutul de veteran. Domnia sa prezinta o comunicare pe tema dramei traite de rezervistii romani ca urmare a masurilor represive luate impotriva lor de Executiv si Legislativ, in anii 2009-2012. Raportul privind participarea la aceasta activitate va fi prezentat la viitorul CD iar comunicarea va fi publicata pe Internet.

PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU