luni, 14 decembrie 2015

Opinii si solicitari recente ale rezervistilor (4) - gânduri de disponibilizat…despre ordonanţa de ciopârţire a legii pensiilor militare de stat



 Referitor la venitul care a fost înlocuit de soldă, realizez că raportul soldă/ordinul 50 în perioada comunistă  era de 20/1 la un absolvent, iar acum e de 2/1,tinzând vertiginos să fie unitar, iar despre raportul soldă lunară de bază brută /salariu mediu brut pe economie  la un absolvent este subunitar,deci dacă va mai exista vreo idee de calculare a pensiei contributive actualii activi şi viitorii vor avea nişte pensii cu un punctaj posibil subunitar.
M-aş  fi bucurat dacă în textul ordonanţei  ar fi fost inserat  un alineat de genul:(a)până  ce raportul soldă/norma de hrană nu va  fi egal cu raportul de  20/1 ,norma de hrană  intră  în baza de calcul a pensiei militare de stat.
Cu privire la introducerea barierei de 85% pentru baza de calcul, care înmulţită cu 1.2 (corespunzător Ordinului Meritul Militar clasa I-a) ar rezulta un procent mai mare de 100% din baza de calcul, atrag atenţia că acest lucru nu este adevărat pentru  că cei care au modificat legea nu au luat în considerare procentul de impozitare al pensiei care este de 21.5% din baza de calcul la care se adaugă  suma fixa de 208.7 lei. Asta  în condiţiile actuale de calcul al impozitului pe venituri ,dar ştie toată lumea că aceste condiţii pot fi shimbate oricând…
Prin urmare, cei care ating acest procent de 102%  iau de fapt o pensie netă de 80.5% din baza de calcul + suma fixă de  208.7 lei, procent similar funcţionarilor publici parlamentari ,diplomaţilor etc.
 În anul 2001 când legea 164 a fost concepută,  nu s-a luat în calcul impozitarea pensiei,impozitare care după  părerea mea nu este corectă  pentru că  intervine dubla impunere, dar într-o economie în care creşterea  economică  bazată pe creşterea consumului este considerată un succes  şi ştim prea bine de ce,asta e…
Dacă ar fi vrut codiţii similare cu legea 164,pentru că nu-i aşa? asta s-a dorit şi pentru asta au luptat militarii, pentru aceleaşi condiţii  ca cele stipulate în legea 164 şi să facă totodată şi nişte economii la buget, ar fi trebuit să insereze un alineat de felul :(b)dacă din calcule rezultă un procent mai mare de 100% din baza de calcul ,procentele în plus sunt pierdute în dauna beneficiarului pensiei militare de stat.
Astfel ,pensia netă  pentru cei mai norocoşi dintre noi ,care au avut timp să evolueze în carieră mai multă vreme  şi să nu fie disponibilizaţi, ar fi fost în valoare  de 98.5% din baza de calcul + suma fixa de 208.7 lei. Bineînţeles că modalitatea de determinare  a bazei de calcul cu 80% ar fi trebuit neschimbată şi astfel procentul pensiei nete ce trece de 80% ar fi fost poate în consonanţă cu preambulul legii 223,adică o recunoaştere firească a dificultăţii slujbei avute de militari,pentru că nu-i aşa în transportorul amfibiu blindat chiar dacă bei o cafea trebuie s-o bei din termos  în miros de ulei ars ,transpiraţie şi praf de puşcă şi  nu din ceaşcă de porţelan într-un decor cu flori pe birou şi aer condiţionat.
Atunci, probabil unii dintre noi ar fi exclamat : Bravos naţiune! şi mulţi ar fi comentat laudativ iniţiativa guvernului.
 Astfel, presupusul  lor  exemplu cu pilotul care termină şcoala militară la 22 de ani ,zboară până la 52 şi lucrează  în biroul operaţii până la 60 de ani, cumulând astfel 80 de ani vechime şi ajungând pe merit la “astronomica” bază de calcul de 80+55=135*1.2=162%  ar fi fost foarte simplu şuntat  prin filtrul taie sus de 100%, dar “consecvenţa”  a fost mai mare ,punând  şi filtru taie  jos de 65%.
Mă mir cum de mai au curajul să dea ochii cu militarii activi ,în special cu cei pe care-i trimit în teatrele de operaţii cu soldele pe care le au ,ştiind că unii vor veni de acolo cum vin, ca să nu mai vorbim  de diurnele pe care aceştia le capătă (am zis bine capătă şi toată lumea dacă nu ştie,cel puţin intuieşte de ce...).
            Prin urmare ,de ce nu au inserat un alineat cu conţinutul  :(c)militarii răniţi în misiuni şi pensionaţi  în urma acestui fapt ,beneficiază  pe lângă  condiţiile de la articolele pensiei de boală  şi de o sumă fixă lunară platită în valuta diurnei ,care în funcţie de problemele medicale legal certificate, poate ajunge la 100% din totalul diurnei lunare a comandantului de unitate sub comanda căruia şi-au desfăşurat misiunea.
În acest fel recunoaşterea sacrificiului pentru aceşti militari ar fi una reală si nu de conjuctură ,pentru că am văzut cu toţii că erau foarte afectaţi si chiar au discutat în termeni foarte cordiali cu aceşti militari de Ziua Naţională a ROMÂNIEI.
Acum mă întreb: oare erau cu adevărat marcaţi de ceea ce văd în ochii acestor bravi veterani, sau numai mimau acest lucru?
Despre eliminarea articolului 22 din lege ce să mai spun. Seamănă cu legarea ţăranului de glie.
Cu ce drept opreşti un pilot care a terminat şcoala militară la 22 de ani şi care a zburat 10 ani şi jumătate ,îndeplinind asfel vechimea cumulată de 25 de ani  să iasă cu pensie din armată la 32 de ani şi jumătate  şi să-şi vadă de viaţa lui în continuare cum crede de cuviinţă?
Cu ce drept opreşti un radiolocatorist sau un transmisionist care sunt iradiaţi zilnic  în mediul plin de radiaţii periculoase în care lucrează, să iasă la vechimea cumulată corespunzătore, fără să mai aştepte vârsta de 45 de ani şi    să-şi vadă de sănătatea şi de viaţa lor în continuare.
Despre creşterea pragului de vârstă minim pentru pensia anticipată parţială de la 20 de ani ,prevăzut în legea 164, la 25 de ani  ce să mai spun. Este profund incorectă şi fără nici un argument ştiinţific la bază, pentru că media de vârstă s-a diminuat în mod sigur în România ,fiind evident faptul că sigur nu avem aceleaşi condiţii de trai cu japonezii sau scandinavii.
Concluzionez că din nefericire pentru noi, aceşti domni care au scormonit prin legea 223 ,nu au învăţat nimic pe la Bruxelles sau de pe unde i-or fi adunat cei din România lucrului bine făcut. 
Ar fi avut ce învăţa şi de la comuniştii care în 1986 nu au îndrăznit să pună în aplicare planul de reducere a efectivelor armatei cu 5 procente fără consultarea trupelor în prealabil.
Dar, deh plimbările pe Bayswater Road poate nu te fac mai înţelept ci doar mai obosit.
Ba  nu, greşesc .
Au învăţat să fie paşnici în aparenţă ,dar de fapt foarte agresivi în gândire. Noi militarii, suntem învăţaţi să ne respectăm şi prizonierii ,darmite camarazii.
Sunt ei camarazii noştri?
Răspunsul  din partea  lor probabil va veni , ca în finalul serialului turcesc “Iertare”…(adică niciodată şi fiecare este lăsat să-şi imagineze ce doreşte) şi  cine ştie, să nu dea Domnul să strige “Merhamet,merhamet…” cât de curând…când nu va mai dori nimeni să înfigă steagul “pe crâncena redută”.
Contributivul,
şi v-aţi prins de ce, nu-i aşa?